LDK

Kamratföreningen
Vad är LDK-k?
Fotoalbum
Brassbands-SM
Styrelsen
Stadgar
Medlemskap
Medlemsportalen
Ã…rets Dragontrumpetare
Allmänt
Startsida
Vad är LDK?
Soldatförteckning
Fotoalbum
Hästarna
Elva månader
Chat
Forum
Ã…rskullar
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
Länkar
Beridna Högvakten
Försvarsmusiken
Arméns Musikkårs Vänner
Arméns Trumkårs Vänner
Övrigt
LDK:s CD-skivor
Svensk historia
Kontakta oss
In English
LDK-k © 1997 - 2018Brassbands-SM 2006

Många är de musiksoldater som genom åren gjort värnplikten på Livgardets dragontrumpetarkår. Alla har de något gemensamt: deras ofta nyvunna hästkärlek samt deras musikintresse. Det finns oerhörda mängder kompetens bland alla de före detta musiksoldater som numera lever i det civila mörkret, där de förhoppningsvis fortsätter att traktera sitt instrument. Ett sätt att ta vara på denna resurs är att helt enkelt sammla ihop tillräckligt av den för att sätta ihop ett brassband. Efter att ha spelat ihop sig en helg eller två åker man sedan och tävlar i svenska mästerskapen i just engelskt brassband.

Precis detta gjorde LDK:s kamratförening. Vecka 44 samlades runt 30 före detta musiksoldater i Stockholm där man under helgen repeterade i Sveriges Radios Studio 3. Förutom att spela musik så var givetvis ett av syftena med projektet att stifta bekantskaper årgångarna sinsemellan.

Mycket tid lades vid att få bandet riktigt samspelt, bland annat intonation- och tolkningsmässigt. Dessutom var det en konst i sig att få bandet att låta något sånär som ett engelskt brassband skall låta. Till exempel så var många av kornetisterna är från början trumpetare, och mellan dessa instrument skall det vara mycket mer skillnad än vad många tror.

Huvudsyftet med övningen var att med de samlade musikerna en vecka senare tävla i SM i brassband som varje år annordnas i Värnamo. I den ansedda A-klassen tävlade respektedare band såsom Göteborg, Malmö och Windcorp Brassband, men även nykomlingen Stockholm Brassband. I A-klassen vann regerande Sverigemästarna Göteborg och i B-klassen kom LDK-veteranernas Brassband fyra av åtta, vilket kan jämföras med placeringen åtta av tio året dessförinnan.

I Värnamos Missionskyrka framförde man under ledning av Samuel Petersson Jubilee Overture av Philip Sparke, Alloway Tales av Peter Graham, Allt under himmelens fäste, ett folkmusikstycke, samt The Stars and Stripes Forever av John Philip Sousa. Dommare i B-klassen var John Brakstad och Torgny Hansson. Alloway Tales var B-klassens obligatoriska stycke och detta var, precis som övriga klassers obligatoriska musik, komponerat av brassbandfestivalens hedersgäst Peter Graham.

Även LDK anno 2007 var på plats i Värnamo för att insupa brassbandsatmosfären och för att genomföra sin premiärspelning. På ett regnigt torg spelade man upp den repertoar man hittills lärt sig utantill. Efter lördagkvällens galakonsert med huvudattraktionen Mnozil Brass från Österrike spelade man också i samband med prisutdelningen.

Allt som allt var hela veteranbandprojektet mycket lyckat och vi som var med hoppas givetvis att det blir god uppslutning kring evenemanget även nästa år, då vi kniper ett par placeringar till!

Dragontrumpetare, sedemera Furir, Martin Ståhl