LDK

Kamratföreningen
Vad är LDK-k?
Fotoalbum
Brassbands-SM
Styrelsen
Stadgar
Medlemskap
Medlemsportalen
Ã…rets Dragontrumpetare
Allmänt
Startsida
Vad är LDK?
Soldatförteckning
Fotoalbum
Hästarna
Elva månader
Chat
Forum
Ã…rskullar
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
Länkar
Beridna Högvakten
Försvarsmusiken
Arméns Musikkårs Vänner
Arméns Trumkårs Vänner
Övrigt
LDK:s CD-skivor
Svensk historia
Kontakta oss
In English
LDK-k © 1997 - 2018Brassbands-SM 2005

Den 11 november samlades 35 gamla dragontrumpetare i Värnamo för att efter endast en gemensam rephelg deltaga i brassbands-SM. Arbetsnamnet för det nyskapade brassbandet är LDK:s Veteraners Brassband - men veteraner kan man knappast prata om. Den största delen av deltagarna har legat i LDK 2004 eller 2005 eller varit befäl under denna tid, men det finns även representanter från årgångarna 1998, 2002 och 2003. Bland musikerna återfinns även stabstrumpetare Olle Hermansen på esskornett och nyblivne sergeanten Anders Albin på eufonium. Dirigent och allmän samordnare för verksamheten är Samuel Petersson, som själv låg inne som dragontrumpetare 2004 och tjänstgjorde som sergeant 2005.

Rephelgen ägde rum dryga månaden tidigare i Stockholm, då musikerna var förlagda på K1, och repade i Sveriges Radios lokaler. Detta för att spela igenom det obligatoriska materialet, men även för att bli mer samspelta på de egna styckena - flera av dem hämtade från den senaste årgångens slutkonsert (tillika Beridna Högvaktens jubileumskonsert) i augusti.

Efterhand som alla hade anlänt till Värnamo drog de sista finslipningarna och repetitionerna igång i Smyrnakyrkan, och visst njöt man av att få höra vacker mässingsmusik igen! Innan vi for ut till vår förläggning, på det gamla regementet i Skillingaryd några mil norr om Värnamo, hann vi även med att avnjuta en öppningskonsert med de blivande fyrorna i A-klassen - Solna Brass.

På lördagsmorgonen bar det, efter en trevlig frukost, åter av mot Värnamo - och vårt deltagande i tävlingen. Det var en aning spända veteraner som äntrade scenen iförda svarta byxor och Försvarsmusikcentrums mörkblå slipover. Men efter en strålande inledning med norska "Festive marsch" så släppte de flesta spänningarna och eufoniumsolot (framfört av sergeant Albin) "Song of the brother", det obligatoriska stycket "Appalachian Mountain Folk Song Suite", den långsamma "Elegy" och avslutningsstycket "Triumfmarsch ur Aida" lät riktigt bra med tanke på den korta tid vi övat ihop. Vi blev överösta med lovord från alla håll, och kunde leende och nöjda stå i montern och presentera LDK och Försvarsmusikcentrum resten av dagen.

På kvällen drog det sedan ihop sig mot prisutdelningen, men innan det fick vi njuta av en fantastisk galakonsert med segrarna i A-klassen, Göteborgs brassband, deltagare från minibrassfestivalen och sist men inte minst fantastiska Canadian Brass. Även om placeringen, 8:a i B-klassen, inte var riktigt vad vi hade hoppats på, så var detta en underbar avslutning på helgen. Enligt domarutlåtandet så lät vi för mycket trumpet och för lite kornett - och det är väl bara att inse att vi faktiskt förde den beridna musiken vidare med detta utlåtande. En rad lovord kom dock från musiklärare och publik som var på plats - och det är nog inte bara vi i LDK:s Veteraners Brassband som hoppas och tror på en bättre placering nästa höst - för givetvis kommer vi att vara på plats även då - förhoppningsvis förstärkta av de då nyutryckta 2006:orna. Dessutom satsar det nybildade brassbandet även på att kunna genomföra ytterligare någon konsert under 2006, allt under ledning av Samuel Petersson som nu studerar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

På hela sammantaget var helgen alltså mycket lyckad - och förhoppningen är att vi, förutom att underhålla, även lyckades rekrytera några av deltagarna i minibrassfestivalen till fortsatt satsning mot Försvarsmusikcentrum och Livgardets dragontrumpetarkår om några år. Med så många unga musiker på plats är detta ett ypperligt tillfälle att väcka det svalnande intresset för militärmusik till liv igen.